Wat is intuïtie?


Vanochtend zei ik: ‘Een van de dingen die ik altijd heb willen doen is uitleggen wat intuïtie is. Op een manier dat iedereen het begrijpt’. Toen keek ik uit het raam en zag een boompje met prachtige paars-roze bloemetjes. De takken van het boompje wuifden mee met de wind, maar het boompje laat zich niet wegwaaien, want het staat stevig met zijn wortels in de grond. Dat is intuitie.

Je weet het gewoon

Je hoeft niet na te denken over wanneer je moet plassen, dat weet je gewoon. Net als dat je voelt wanneer je genoeg hebt gegeten en dat je het koud of warm hebt en wanneer je moe bent. Dat weet je vanaf het moment dat je bent geboren.  Intuitie is vertrouwen dat je gewoon aanvoelt welke kant je op moet gaan. En dat je erop vertrouwt dat je zal weten wat de volgende stap is die je moet zetten, zonder dat je het binnen een bepaalde tijd hoeft te weten. Je weet dat het antwoord naar je toe zal komen. Je weet het gewoon.

Wat jij te doen hebt

Ken je dat gevoel als je in de natuur bent, dat je de energie ervan voelt? Zoals de kracht van de zee, de rust van een meertje, de onrust van de harde wind? Of als iemand boos op je is, of je juist heel lief vindt, voel je dat dan ook? Eigenlijk voel je dan intuitief aan wat er om je heen gebeurt. Je voelt wat voor soort energie er om je heen is. Het zit in jou en in alles. En energie stroomt, zoals het water in een rivier, zoals de wind. Soms stroomt het snel, soms langzaam en ergens anders raast het heen en weer. Wat belangrijk is: het stroomt altijd. Als je meegaat met wat er om je heen is, voel je intuitief aan wat jij op elk moment te doen hebt. Maar als je weerstand biedt, als je zou willen dat het anders was, hou je de stroom tegen. Dan voel je spanning, stress en vermoeidheid. Dan weet je niet wat te doen, want je kan niet goed bij je intuitie komen.

Niet denken

Intuitie is iets wat je voelt wanneer je in het hier en nu bent en dus niet bezig bent met denken over hoe, wat en waarom. Als je meewuift met wat er nu om je heen en in jezelf gebeurt. Je doet iets, vindt het leuk en doet het meer. Je doet iets anders, vindt het niet leuk en doet het niet meer. Je voelt je ergens toe aangetrokken en gaat er naartoe. Je voelt dat iets niet klopt en gaat ervan weg. Je voelt iets en laat het er zijn. Je verzet je er niet tegen.

Je bent onmisbaar

Een rivier stroomt soms harder, soms zachter, soms kolkt het rond. Het water spreidt zich uit of gaat juist rechtdoor. Een deel van het water verdampt en komt als regen weer naar beneden. Het water gaat gewoon, zonder idee waarom of waar naartoe, zonder eisen over hoe het zou moeten stromen. Het denkt niet. Het is, het voelt wat het voelt, het doet en het geeft. Het water heeft geen doel, geen verwachtingen of eisen. Toch is het op dat moment onmisbaar en heeft het grote invloed op alles om zich heen. Net als jij.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *